top of page

ATR Festival

Vad är en ATR festival?

ATR arrangerar en amatörteaterfestival varannat år tillsammans med någon ute i landet. Då samlas aktiva från hela Sverige för att se och uppleva teater på olika sätt tillsammans. Det brukar vara workshops och teatersamtal. Ibland händer det helt galna grejer, flashmobs och sånt. Men det är inte alltid. 

Förra festivalen hölls 2023 i Halmstad och den arrangerades tillsammans med Hallands bildningsförbund.

28-31 maj 2025 är det dags för festival igen och då är vi tillbaka på klassiskfestivalmark nämligen i Västerås. Den första ATR-festivalen arrangerades 1981 i Västerås och under många år var den ett årligt evenemang som samlade amatörteatern från hela landet.

 

Festivalen är en unik chans att få spela för en publik från hela Sverige. Som deltagare får du också se de andras föreställningar. All teater som utövas med ideellt arbetande skådespelare är välkommen – anmäl er produktion innan den 1 december 2024.

Alla sorters produktioner är välkomna. Vi eftersträvar en kulturell mix av olika åldrar, människor med olika erfarenheter, identiteter och funktionsvariationer. Eftersom ATR eftersträvar yttrandefrihet ska innehållet i produktionerna variera och vi välkomnar olika typer av teater och scenkonst. Festivalen vill visa amatörteaterns egenart, mångfald och stora spridning och ge oss möjlighet att träffas, utbyta erfarenheter och diskutera olika arbetssätt för att därigenom inspireras till vidareutveckling och förnyelse i amatörteaterarbetet. Vi ser gärna att ni anmäler kortpjäser. Ni som innehar serviceavtal hos ATR (skola, folkhögskola, kulturskola) har också möjlighet att anmäla er – ni har en plats i festivalprogrammet.

 

Uttagning av festivalgrupper

Ni som vill vara med på ATR-festivalen skickar in en anmälan till ATRs kansli senast den 24 november. En uttagningsgrupp kommer sedan att välja ut ett antal föreställningar som kommer att spelas under festivalen. Uttagningen kommer att ske genom att uttagningsgruppen tittar på inspelade föreställningar, så se till att filma era uppföranden för att kunna bifoga till ansökan. Festivalen förväntar sig att alla medverkande i produktionen kan delta under hela festivalen.

 

Ni kommer få veta om ni har kommit med senast den 26 januari 2025. Uttagen föreställning kommer att diskuteras under festivalen genom övergripande teatersamtal.

Vad är teatersamtal?

Varje dag kommer teatersamtal att äga rum. Där kommer de föreställningar som man har sett under dagen att diskuteras under ledning av samtalsledare som själva är yrkesverksamma regissörer, skådespelare eller dramatiker. Det handlar inte om att recensera varandra utan att få en möjlighet till konkret feedback, höra hur grupperna har gjort sina val i föreställningen och för gruppen att höra hur de valen uppfattades av publiken. Syftet med samtalen är att vi lär oss av varandra!

 

Scenbygge

Det kan vara bra att tänka på redan från början att scenografin måste kunna byggas, plockas isär och flyttas ganska snabbt. Tänk på att tiden är begränsad och att ni kanske inte kommer kunna spela med er exakta scenografi. Försök redan nu uppskatta er bygg- och rivtid.

 

Start- & sluttid

Festivalen börjar onsdag kväll den 28 maj och avslutas lördag kväll den 31 maj med en avslutningsfest.

 

Ekonomi

Festivalen bekostar logi och avslutningsfest för varje uttagen spelande grupp upp till tio personer. Resa till Västerås och mat under festivalen bekostas av grupperna själva.

 

Frågor?

Ställ frågor till Mats Wenlöf, mats@atr.nu 021-470 4161 eller Anders Stark, anders@atr.nu, 021-470 4165.

Festivalen arrangeras av Amatörteaterns Riksförbund tillsammans med ATRVästmanland och Västmanlands teater, med stöd av Västerås Stad och Region Västmanland.

 

Välkommen till ATR-festival!

bottom of page